Nevelo 1 verslaat Oisterwijk 1 in laatste thuisderby

We schrijven zondag 11 november 2018. Vandaag treffen de eerste elftallen van SV Nevelo en RKSV Oisterwijk elkaar. Gezien de naderende fusie als V.V. Trinitas is het hoofdveld van Nevelo vandaag voor de laatste keer het strijdtoneel voor een Oisterwijkse derby. Beide teams kunnen de punten goed gebruiken. Nevelo om aansluiting te vinden met de top 5. Oisterwijk om weg te komen uit de onderste regionen. Echter geldt bij een wedstrijd als deze dat de plek in de competitie niks uitmaakt. Niemand wil derby’s verliezen. Winnen is het enige dat telt.

Aankomend op Den Donk was de aanwezigheid van een cameraploeg vandaag het meest opvallende gegeven. De KNVB had, met de fusie in zicht, een driemansterke ploeg naar Oisterwijk gestuurd om verslag te doen van deze derby. Dit betekende dat alles op beeld werd vast gelegd, van wedstrijdbespreking tot het klaarzetten van de shirtjes. De beelden zullen binnenkort ongetwijfeld op de sociale media de revue passeren.

Dan over naar de orde van de dag. Nadat Pupil van de Week Riley zijn eerste treffer in Nevelo 1 had binnen geschoten, kon de wedstrijd beginnen. Klokslag half drie brachten de bezoekers de bal deze middag voor het eerst aan het rollen. Al in de tweede minuut kreeg Nevelo een vrije trap net buiten de zestien. Stefan ‘het Kanon’ zette zich hiervoor achter de bal. Op het natte veld schoot hij de bal hard richting het doel. Een grabbelende Oisterwijk-keeper wist de poging niet te kunnen keren en moest toezien hoe de bal het net toucheerde: 1-0. Een prima start voor de thuisploeg.

In de eerste helft had Oisterwijk het meeste balbezit. Op de tegenaanval was Nevelo met regelmaat gevaarlijk, waardoor de kansenverhoudingen ongeveer gelijk waren. Toch was het Nevelo dat in de 32e minuut de voorsprong verdubbelde. Een schot van Job stuitte terug van de paal de zestien in. Joris was al doorgelopen voor de rebound en kon deze vervolgens eenvoudig binnenschuiven. De Oisterwijkse grensrechter gooide nog wel zijn vlag de lucht in, maar de scheidsrechter van dienst nam de enige juiste beslissing die hij kon nemen door het doelpunt goed te keuren. Absoluut geen buitenspel: 2-0.

Hierna werd Oisterwijk sterker. Waar eerst Floris nog een paar keer een doelpunt wist te voorkomen, was het in de 40e minuut toch raak. Een bal werd op het middenveld verkeerd geraakt en lag prompt voor de voeten van een van de aanvallers van Oisterwijk. Deze gaf de bal op maat mee op de snelle rechtsbuiten, die vervolgens alleen op Floris af kon. Floris redde in eerste instantie nog wel, maar kon vervolgens alleen verslagen toekijken hoe de rechtsbuiten van dichtbij de bal binnenschoof: 1-2.

Op slag van rust leek Oisterwijk zelfs nog op gelijke hoogte te komen. Een corner werd bij de tweede paal binnengekopt door oud-prof Daan van Dinter. Echter gebruikte hij hierbij zijn armen om het kopduel van Job te kunnen winnen, waardoor de scheidsrechter het doelpunt afkeurde. Niet veel later klonk het rustsignaal. Met een nipte voorsprong voor de thuisploeg zochten beide teams de kleedkamer op.

Nadat in de rust alles in tactisch opzicht weer op het spreekwoordelijke rijtje was gezet, keerden beide ploegen vol goede moed terug op het veld. De tweede helft zou de helft worden waarin Nevelo definitief de macht greep.

Na een goede twintig minuten spelen na rust was het invaller Amen die op links de bal bij de cornervlag binnen hield. Hij behield het overzicht en legde de bal terug op Maxim. Deze bediende op zijn beurt Job die zich door enkele Oisterwijkspelers heen een weg naar het doel baande, om vervolgens doeltreffend uit te halen: 3-1. Met dit doelpunt leek het duel een klein half uur voor tijd op slot gegooid te zijn.

Een antwoord van Oisterwijk bleef uit en tien minuten voor tijd kon de thuisploeg de score zelfs nog eens uitbreiden. Rechtsback Brandon gaf een perfecte crossbal naar Job. Laatstgenoemde controleerde de bal zoals Bergkamp in zijn beste jaren, behield het overzicht en bediende Rens op maat. Deze stond direct oog in oog met de doelman van Oisterwijk en faalde niet: 4-1. Wedstrijd klaar?!

Nee, nog niet. Het slotakkoord werd toch nog voor Oisterwijk. Een vrije trap net buiten de zestien werd door de andere oud-prof op het veld, Ronnie Reniers, hard en laag ingeschoten. De bal ging dwars door de Nevelo-muur en veranderde hierbij dusdanig van richting dat het Floris kansloos maakte. De bal rolde in de verre hoek, waardoor het in de 87e minuut 4-2 werd. Dit was enkele minuten later ook de eindstand.

Zo wint Nevelo de laatste derby in eigen huis. Hiermee kruipt het in de stand naar een vijfde plaats. Op zondag 20 januari 2019 zal de return plaatsvinden op het hoofdveld van RKSV Oisterwijk. Dit zal dan de allerlaatste burenruzie zijn.

Voor volgende week staat voor Nevelo 1 opnieuw een thuiswedstrijd op het programma. Voor eigen publiek zal SC Elshout 1 de tegenstander zijn. Ons vlaggenschip zal alle steun weer goed kunnen gebruiken.

Dus hopelijk tot dan!