Mamed Mamedov; "De Medo"

De Medo

Mamed Mamedov

Geboren in Muganli (Zaqatala, Azerbeidzjan) op 3 mei 1923 als zoon van Halil (Xalil) en Nanahanum. Hij huwde in 1951 te Oisterwijk met Maria (Riet) Seebregts (13 april 1926-13 juli 1989), met wie hij in 1962 een dochter (Nancy) kreeg. ‘Medo’ Mamedov moest op 7 januari 1941 in het dorpje Muganli afscheid nemen van zijn ouders, zijn broertje en zusje omdat hij opgeroepen was voor de Russische krijgsdienst. Kort daarna viel Duitsland de Sovjet-Unie binnen en kwam hij in een oorlog terecht. Waarschijnlijk in de zomer van 1942 werd hij door de Roemenen bij de Don in de Oekraïne (Charkow) gevangen genomen en overgeleverd aan de Duitsers. Hij heeft in Rusland, vervolgens in Roemenië en ten slotte in Odessa vertoefd. Waarschijnlijk in de herfst van 1943 volgde met nog een aantal Azerbeidzjaanse medestrijders transport naar Nederland om daar voor de Duitsers te gaan werken.
Na een paar maanden in Aarle-Rixtel te hebben vertoefd, ging een groep van ongeveer 150 man naar Oisterwijk. Slechts een twintigtal daarvan zou daar langere tijd blijven, Medo was één van hen.

De Russen verbleven in de kleuterschool van de zusters Franciscanessen (Catharinenberg) aan de Poirtersstraat. Ze deden dienst als werktroepen bij de wegenbouw en het opwerpen van wallen in het artilleriepark om zo de Duitse verdediging na de invasie in Normandië voor te bereiden. Vooral waren ze bezig met de aanleg van en het transport naar de munitiebunkers in de bossen bij Groot Speijck.
Op zijn dagelijkse tocht over de Moergestelseweg leerde Medo zijn aanstaande kennen. De familie Seebregts gaf de 'Russen' een goed onthaal, gaf hen te eten en ze hadden een zoon ( Jo ) van Medo's leeftijd.
Toen de groep naar Amsterdam werd overgeplaatst dook Medo onder, samen met vier of zes andere kameraden, in een keet nabij een moerasgebied bij het café van Mie Pieters in Heukelom (waar later een vuilnisbelt was).
Kort na de bevrijding werd Medo opgepakt, om uitgewezen te worden naar de Sowjet-Unie. Via Brussel zou hij terug moeten naar zijn geboorteland. De Oisterwijkse Azerbeidzjanen kwamen in februari-maart 1945 terecht in een repatriëringskamp te Dworp, ten zuiden van Brussel. Tijdens de mars richting Brussel ontsnapte Medo met twee anderen en toog te voet terug naar Oisterwijk.
Bij Koninklijk besluit van 12 oktober 1955 werd Mamedov tot Nederlander genaturaliseerd.
Mamedov werkte als schoenstikker bij VeDeHa (1946-1975) en Van Bommel en was een markant gezicht bij voetbalclub Nevelo waar hij tot over zijn zeventigste de pupillen trainde.

In 1981 werd hij ereburger van de gemeente Oisterwijk en in 1996 ridder in de orde van Oranje Nassau. Hij stierf te Oisterwijk op 9 januari 2003, kort voordat hij in mei 80 jaar zou worden.

bovenstaande tekst is van Ad vd Oord

Enige tijd geleden is er een camerateam vanuit Azerbeidjan naar Oisterwijk gekomen om filmbeelden te maken ter gelegenheid van een film over “de Medo”.

De regisseur stuurde ons vrij recent onderstaande foto met bijgevoegde tekst, waarmee duidelijk wordt dat Rien van de Wiel vele kwaliteiten heeft.

Hello, dear NEVELO Team!
We have a one questions to You.
One year ago we made a movie about War and MEDO(Mamed Mamedov), and got interview with your trainer,
His name was lost, but we have a photo with him.
Can you sent us his full name, because it needs for subtitles.
Kind Regards, movie director Tahir Aliyev.

Reacties:

Jasper Damen

27 feb. 2012 - 15:19:00
Hoi Ton: Dat lijkt me een prima voorstel

Ton Tolboom

26 feb. 2012 - 12:35:25
Gisteren tijdens de 800 jarige viering van Oisterwijk, kwam in Ad en Nancy tegen in Tiliander.Hallo Ad ook hier, ja antwoordde Ad ik ben op uitnodiging van Hans Janssen.Ik zei dat zeggen ze hier allemaal, maar het verhaal werd heel serieus omdat de ambassadeur van het land Azerbeidzjan ook rondliep in ons Tiliander, en de link is dan gauw gelegd met de pa van Nancy, onzer aller Mamed Mamedov.In de tijd dat ik nog voorzitter was, had Ad de contacten met Graham in het Engelse Hougton, vlakbij Stafford onderhouden.We zijn toen met de gehele selectie dagen daarheen geweest met als hoogtepunt een bezoek aan Manchester United. Ik stel voor om in de komende jaarvergadering Ad te benoemen als de gezant van buitenlandse zaken van de vereniging Nevelo.