Informatie over nieuwe speelvormen jeugd

Beste spelers en ouder/verzorger van onze Nevelo jeugd,

We zijn inmiddels gestart met de voorjaarscompetitie. Het (voorjaars)weer wil deze periode nog niet echt meewerken, wat inmiddels al tot diverse afgelastingen heeft geleid. Deze wedstrijden zullen in de periode april/mei worden ingehaald.

Binnen de jeugdcommissie wordt ondertussen al  gekeken naar de indelingen voor volgend seizoen. Ook dit seizoen staan er weer veranderingen in de competitievorm op het programma. Dit betreft veranderingen voor de jeugd van de JO10 t/m JO12. Via deze info wil ik even kort terug en vooruit kijken op de veranderingen die er zijn geweest en die er voor het seizoen 2018/19 aankomen.

De eerste veranderingen die door de KNVB werden ingevoerd waren de indelingen voor de gehele jeugd. Werden de teams voorheen aangeduid met de letters A t/m F, een paar seizoenen geleden werd dit aangepast naar JO19 t/m JO9. Vorig seizoen waren er de eerste speelvormaanpassingen voor de JO9 t/m de JO6. Binnen onze vereniging is besloten om geen onderscheid te maken in de JO7 en JO6: zij gingen als “mini’s” spelen volgens de nieuwe regels van de JO7. De JO9 en JO8 gingen wel gesplitst in de nieuwe spelvorm spelen. Niet 7x7 op een half veld maar 6x6 op een ¼ veld. Na afspraken hierover gemaakt te hebben met de terreinknechten en gemeente werden de nieuwe afmetingen middels rode lijnen op de velden aangegeven.

Dit jaar wordt er buiten nieuwe speelvormen voor de JO10 t/m JO12 ook meer gekeken naar indeling middels even en oneven geboortejaren. Er wordt dus zoveel mogelijk gepromoot door de KNVB om teams naar leeftijd in te delen. Hierdoor zou het zo kunnen zijn dat we volgend seizoen starten met een JO8, JO9, JO10, JO11 en JO12. Voor de leeftijdscategorieën JO10 t/m JO12 worden ook nieuwe speelvormen geïntroduceerd. JO10 gaan net als de JO8 en JO9 op een ¼ veld 6x6 spelen. Voor de JO11 en JO12 is het zo dat zij 8x8 gaan spelen op een versmald half veld.

Vanaf de JO13 (voorheen 2e jaars D) wordt er pas op een groot veld gespeeld, met de daarbij bekende spelregels. Voor alle lagere leeftijdscategorieën gelden nieuwe spelregels. Deze zijn terug te vinden op de site: www.knvb.nl/pupillenvoetbal  ook zullen teams en spelers d.m.v. flyers op de hoogte gebracht worden. Vooral spelers van de huidige JO11 zullen geïnformeerd worden want voor hen is de verandering het grootst. Kortom weer voldoende aanpassingen die gemaakt moeten worden om ervoor te gaan zorgen dat we goed geïnformeerd en voorbereid van start kunnen gaan in de competitie van 2018/19. De genoemde gegevens gelden ook voor de meisjes de JO staat niet zozeer voor J(ongens)Onder maar voor J(eugd)Onder. De mogelijkheid voor een even of oneven geboortejaar competitie voor meisjes zal lastiger zijn dit wegens beperkter aanbod.

Voor vragen over de spelvormen en leeftijdsindelingen (geen teamindeling) kunt u altijd bij mij terecht, dit wel graag via de mail.

Namens de jeugdcommissie,

Gerard Uittenbogaard